Kérdése van? Hívjon minket! +36-75/411-530

Blog

MID-CENTURY MODERN

2024.07.19 07:22
MID-CENTURY  MODERN

MID-CENTURY MODERN

A mid-century modern design mozgalom a II. Világháború után jelent meg, 1940-60 között élte virágkorát. Ezt a tervezési időszakot a bonyolult és díszes stílusoktól való elvágyódás jellemezte. Egy olyan esztétikát próbált megteremteni, amely tükrözte a változó idők szellemét, a technológiai fejlesztéseket és anyagokat, a társadalmi változásokat illetve az új, modern megközelítés iránti vágyat.

A mid-century modern (MCM) korszak olyan ikonikus tervezőket és tervezői együttműködéseket hozott létre, mint Hans Wegner, Eileen Gray, Florence Knoll, Charles és Ray Eames, Eero Saarinen, Arne Jacobsen és George Nelson. Ők olyan időtlen darabokat alkottak, amelyek ma is nagyon keresettek. Magyar tervezőkből sem volt hiány, például Paul László, Kozma Lajos vagy Breuer Marcel aki már a Bauhaus mozgalomban bebizonyította tehetségét.

Az MCM nemcsak a bútorokra és a dekorációkra volt hatással, hanem az építészeti stílusokra is. Építészek, mint Frank Lloyd Wright, Richard Neutra és Eero Saarinen olyan otthonokat terveztek, amelyek nyitott alaprajzokkal, nagy ablakokkal és zavartalan kapcsolattal rendelkeztek a beltéri és kültéri terek között.

 

Ebben az időszakban új anyagok, például hajlított furnér, üvegszálas és műanyagok bemutatása és népszerűsítése zajlott. A tervezők ezekkel kísérleteztek, hogy innovatív bútorokat és dekorációkat hozzanak létre, amelyek tükrözték a kortárs szellemiséget, tömeggyártásuk egyszerű és gyors lehetett.

A Bauhaus iskola, amelyet a 20. század elején Németországban alapítottak, mély hatással volt a mid-century modern designra. A Bauhaus elvei hangsúlyozták a funkcionalitást, az egyszerűséget és azt az elképzelést, hogy a tervezésnek meg kell felelnie a társadalom igényeinek. Sok Bauhaus tervező, például Mies van der Rohe és Walter Gropius, a háború alatt és után az Egyesült Államokba költözött, és ezeket az elveket is magukkal vitték.

A skandináv design, különösen Dániából, Svédországból és Finnországból, szintén jelentős szerepet játszott a mid-century modern esztétikájának kialakításában. A skandináv tervezők a funkcionalizmusra, az egyszerűségre és a természetes anyagok használatára összpontosítottak, befolyásolva az általános tervezési filozófiát.

Összegezve: az MCM-et tiszta vonalak, funkcionalitás, természetes anyagok és az ikonikus bútor design jellemzik. Nyitott alaprajzok, merész színek és az atomkorszak hatásának futurisztikus formavilága tovább erősítették ezt az időtlen stílust, amely a modern design trendeket továbbra is formálja.